tisdag 19 januari 2016

Moderna författare: Arkan Asaad

8a Stjärnlösa nätter Arkan Asaad

Bildresultat för stjärnlösa nätter


Språkliga mål: Vi läser vissa delar tillsammans och andra delar enskilt i boken. Samtal och reflektion kring text. Förmåga att skriva, läsa och återge en text. Utveckla elevens intertextualitet och förmåga att dra paralleller till andra texter och till egna erfarenheter. Vi skriver texter tillsammans. Elever skriver reflektioner kring texten själva.


Förmågor: Receptiv förmåga, begreppslig förmåga, värdegrundande förmåga, metakognitiva förmåga.


Övriga mål: samarbete SO, EHT, likabehandlingsplan, värdegrundsarbete, SSA-arbete Skola Arbetsliv. (Finns en mer omfattande planering, denna gäller bara SvA).


Författaren: Läs mer om Arkan Asaad:
Se hans hemsida och boka författarbesök: http://www.arkanasaad.se/
Lyssna på honom i Sveriges Radio:


Vi skriver exempeltext tillsammans:


Jag har läst en bok som heter Stjärnlösa nätter skriven av Arkan Asaad 2011.


Huvudperson: Amar en kurdisk pojke uppvuxen i Sverige. Han är kluven mellan det svenska samhället och pappans ursprung. Han vill bestämma själv hur han skall leva och vem han skall gifta sig med. Han är mycket besviken över sin far, vissa val fadern har gjort och vissa val som han själv har gjort. Han är också stolt över hur han har lyckats. Det är tydligt att huvudpersonen har starka kopplingar till författarens liv ochtill  honom själv. Det är ingen självbigrafi, utan en skönlitterär bok, men Amar är ganska lik det som går att läsa om Arkan Asaad. Amar drivs av plikter, heder och respekt. Om han tappar ansiktet så bryter han hellre relationen. Huvudpersonen Amars familj består av mamma, pappa och han hade fem syskon. En äldre syster som hette Thalia, två yngre bröder Kari och Zoran, en storebror Sandro och en lillasyster Indra. När föräldrarna skilt sig skaffar fadern senare en ny fru som heter Fatima. Andra personer som nämns i boken är kompisen Awe, flickvännen Shilan, morbror Casim, faster Monira, fasterns man Reza, farmorn, faster Nora och kusinerna Samir, Araz, Shuwan, Sahar, Solmaz, Amina och Aminas pappa Hakim.


Miljö: Amar växer upp i Västerås nära Stockholm. (Huvudpersonen kommer egentligen från Eskilstuna som också ligger nära Stockholm). Amar beskriver sin tid som lägerledare i USA. Där hör man mer om barnen och ledarskap, än om miljön och hur där såg ut. Amar bor i Sverige, men pappan kommer från Kurdistan i norra Irak, så boken utspelar sig delvis där. Amar beskriver Irak som “en öken där problemen ständigt hängde i luften” Irak saknade “livsnödvändigheter som “el rent vatten och bra vägar”. Pappan i boken, beskriven genom huvudpersonen Amars uppfattning, anser att “Kurdistan är ett vackert land om det inte hade varit för allt krigande i Irak”. Familjen åker tillbaka till Irak på semester. Resan från Stockholm, genom Centraleuropa till Irak tog 8 dagar. Resan till Irak beskrivs som “En resa som inte bara skulle förändra mitt liv, utan alla runt omkring mig. “ Halva boken utspelar sig i Irak och beskriver vägen mot bröllopet. Sedan är de tillbaka i Sverige igen. När Amina skulle få uppehållstillstånd i Sverige, reste hon och Amar till Syrien och Irak. När Amar och Amina skiljt sig åker Amar med sin nya tjej Shilan till Turkiet. Detta förhållande får också ett slut.


Tid: Huvudpersonen är född 1980, men handlingen verkar mer utspela sig år 2000- 2011 då boken är tryckt.


Handling: Boken inleds med att huvudpersonen Amar som 19-åring kommit hem till Sverige efter att ha varit lägerledare i USA. Han beskriver sin ledarskapsstil genom att visa på vad han anser är respekt och vikten av att få denna respekt. Han mer eller mindre hotar barnen med en toffel. Han beskriver barnen som problembarn och han har en negativ elevssyn. Trots detta beskriver författaren att: “Det blev ett direkt mål för mig att hjälpa de här barnen att stanna kvar hela sommaren.” Amar lär sig att hans ledarskapsstil inte fungerar. Han omvärderar sitt sätt och får en god relation till barnen, bland annat genom konceptet “nightsessions” där barnen får prata om saker som de tänker på. Amar är uppvuxen i en barndom som kantats av misshandel, alkoholism, faderns auktoritära sätt mot barnen och modern, aggressiva utbrott från fadern om modern gick mot honom framför barnen och en hel del mat och välvilja. Amars relation till sin far har haft sina törn. Han skriver bland annat att “jag ville inte göra far allt för glad. Han hade aldrig varit stolt över mig och jag har alltid haft en hatkärlek till honom.” Efter Amars resa till USA skriver han “Jag hade gått ifrån att vara äventyraren ute i det fria USA, pojken som blivit man, till att bli min fars upproriske son igen.” Tillslut fick socialen hjälpa Amar att hitta en lägenhet. Amar åkte med familjen och sina bröder till Irak. Pappan hade lagt undan pengar för att muta den korrumperade polisen. . När familjen kommer till Irak möts de av hela släkten. De skall sälja en bil och Amar får lära känna sin kusin Amina. Amira beskrivs som en person som tar hand om hela sin familj. Hon värderades högt av alla för sin skönhet och sina matlagningskunskaper. Hon var 20 år och “fortfarande” ogift. När Amir inser att de vill gifta bort honom med kusinen så vägrar han först, men då blir han isolerad av familjen. Amar vänder sig till mamman som skijt sig från pappan och försöker få stöd i att slippa gifta sig. Pappan blev vansinning när Amar inte ville gifta sig. Tillslut går Amar med på att gifta sig, men han är inte lycklig. Efter bröllopet beskriver Amar sin känsla att som gift “Aminas liv låg verkligen i mina händer, en nittonåring som nyss tagit studenten, fattig som en kyrkråtta och utan jobb.” Efter att Amar kom hem och hans bästa vän Awe synade att han blivit bortgift, sågs de aldrig igen. Amar började festa för att slippa möta hur han mådde efter att ha blivit bortgift. När han var ute träffade han Shilan som därefter kontaktade honom på nätet. De inledde en relation och Amar skilde sig från Amina. Amar och Shilan åkte till Turkiet. Förhållandet till Shilan är svårt. Hur boken slutar lämnar jag åt läsaren.


Budskap: Författarens budskap är att varje människa styr sitt eget liv. Att ingen skall få bestämma vem du skall gifta dig med.


Omdöme: Jag tyckte att boken var bra och den handlar om en verklig händelse. Företeelsen med bortgifte brukar oftast talas om när det handlar om kvinnor. Författaren visar med sin starka historia att detta äve händer män. Det är viktigt att vi pratar om dessa saker.


Frågor till boken:


Vi gör en EPA. Fundera enskilt, sedan tillsammans och därefter diskuterar vi alla.


 1. Amar (Arkan) beskriver sin ledarskapsstil med citat: “Det kändes som att vara en boxare i ringen med bakbundna händer.” Vad tror ni att författaren menade med det?
 2. Längre fram skriver Arkan: “Jag kanske var en boxare med bakbundna händer och jag kanske inte kunde vifta med mina tofflor, men jag lärde mig en ny teknik och bytte stance. Barnen började lära sig min dans och vi synkade väldigt snabbt”. Vad tror du att författaren menade med det?
 3. Vad tycker ni om Amars ledarskapsstil och hur förändrades den?
 4. Hur beskriver författaren sin relation till hans far och vikten av att ha en fadersgestalt? Hur tror du att detta har påverkat honom?
 5. “När jag lade mig på rygg i min sköna säng och tittade upp i taket, kände jag mig trygg”. Varför tror du att författaren valt titeln Stjärnlösa nätter ?
 6. I Irak upplevdes det som konstigt att kusinen Amina som var 20 år var ogift. Vad tycker du om det? När tror du att folk gifter sig i Sverige?
 7. På sida 46-48 (läs om om du behöver) börjar det bli uppenbart att Amar skall giftas bort med sin kusin. Hur tolkar du att Amar upplever det? Hur resonerar du själv kring giftermål och tvångsgifte?
 8. Pappan uppskattade inte att Amar inte ville gifta sig. “Gå och gift dig med en hora i Sverige som din mamma” Citatet visar på en människosyn både mot svenska och mot kvinnor. Hur resonerar du kring detta?
 9. När Amar går med på att gifta sig, säger han till Amina: “Okej, jag gifter väl mig med dig då. Stick och säg det till din mamma så att hon slipper tjata och prata skit. Jag är så trött på det här. Jag vill inte ha dig. Jag gör det här bara för min far skull, det skall du veta”. Hur tänker du kring detta?
 10. Så småningom träffar Amar Shilan och är otrogen och inleder en relation med Shilan. (se s. 138-139 om du vill läsa igen). Hans beslut är inte bara svart eller vitt. Hur resonerar du kring bortgifte, otrohet och äkta kärlek? Kan man säga att Amar gjorde rätt eller fel?
 11. Vändningen i relationen mellan Shilan och Amar kommer när Amar får brev från migrationsverket gällande hans fru Amina. (se s. 160-168) På migrationsverket får Amar hjälp. Kan du beskriva vad som händer?
 12. Efter uppbrottet med Amina åkte Amar till Turkiet med Shilan. Hur beskrivs livet där?
 13. Vad hände mellan Shilan och Amar?
 14. Hur slutar boken?
 15. Vad var Amars drömyrke som han ville bli sedan han skrev berättelser till sina lärare i skolan?
 16. Vad är ditt drömyrke?
 17. Vad har du lärt dig?

Skriv en egen recension på Arkan Asaads andra bok: Blod rödare än rött, en berättelse om mod, smärta och vägen till försoning.

(Varning: Om ni läser andra boken som elev, så läs kapitel 1-20 och hoppa över resten. Om ni som lärare läser boken med era elever och väljer att gå vidare med kap 21- slutet, så skall ni förbereda eleverna och er själva på att kapitlet handlar om kriget i Irak, våldtäkter mot barn och fruktansvärda scener. Jag hann som tur var läsa före eleverna och förvarna dem.Det hade inget fungerat väl ut med min åtta. )


Språkliga mål:
Förmågor:
Övriga mål:


Huvudperson:
Miljö:
Tid:
Handling:
Budskap:
Omdöme:

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar