tisdag 10 januari 2012

Karin Boyes dikt


50 kommentarer:

 1. Karin Boye är en av våra moderna, mest lästa, mest uppskattade poeter. Vad handlar hennes dikt om?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Med vilka metaforer beskriver hon kärleken och vilken typ av kärlek är det hon beskriver?

   Radera
  2. Det gör ont när knoppar brister? kan tolkas som att det gör ont när kärleken försvinner eller dylikt. Det är svårt när droppar faller? Att det är svårt när man har blivit sårad och är ledsen! I helhet tror jag dikten handlar om hur svårt det är med kärlek och hur ont det kan göra!

   Radera
  3. när knoppar brister? kan tolkas som tillexempel att hon har förlorat sin kärlek på grund av otrogenhet eller död

   Ps. det handlar inte om våren.

   Radera
  4. Hon säger ut sina känslor , att kärleken gör så ont.


   Dalia

   Radera
  5. hon beskriver hur hon längtar efter hennes älskling. hon beskriver också hur det gör ont för henne för hur mycket hon längtar efter honom efter han har lämnat henne.

   Radera
  6. jag tror hon var lesbisk

   Radera
 2. Hennes dikt handlar om kärlek. Hon sjunger om att knoppar brister på våren. Det kan betyda att hennes kärlek brast på våren. Jag tror att det är olycklig kärlek hon sjunger om.

  SvaraRadera
 3. Hennes dikt handlar i alla fall inte om våren som man kan tro med tanke på hur den inleds, utan det handlar om oss människor.
  När hon säger "visst gör det ont när knoppar brister" tänker jag på någonting man älskar försvinner ur livet som gör att man brister inombords. Jag tänker inte på någon specifik kärlek, det kan vara kärlek till en familjemedlem eller sin pojkvän.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Mycket av det du nämner var precis hur jag själv uppfattade dikten, mycket bra skrivet!

   Radera
  2. fast hon var lesbisk så de va nog nt kärlek till en pojkvän

   Radera
 4. Som jag tolkar det handlar hennes dikt om kärlek, fast ingen specifik kärlek. Vi människor kan brista och det gör vi t.ex om någon vi älskar dör eller lämnar en. När det väl händer ser vi bara regn och man kommer in i en mörk period.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag tycker det var bra skrivet för det är precis det som sker när man brister och det stämde in på klippet. puss och kram!!!!!!

   Radera
 5. Hennes dikt handlar om kärlek. Den handlar om att brista och det kan man t.ex göra när någon nära dör eller när man saknar någon.

  SvaraRadera
 6. Hennes dikt handlar om olycklig kärlek. Hennes metaforer ger en koppling till hur det känns när man förlorar kärleken.

  SvaraRadera
 7. Karin Boyers dikt handlar om olycklig kärlek. Det handlar inte om kärlek till någon specifik person, utan den är rättare sagt en allmän olycklig kärleks dikt.
  En metafor hon använder är "visst gör det ont när knoppar brister, varför skulle annars våren tveka?"
  Det hon menar är att det gör ont när kärlek faller ihop, som när man gör slut, eller när någon dör. Det behöver inte betyda att man slutar älska personen, utan att det numera inte är ömsesidig kärlek. När hon säger "Varför skulle annars våren tveka?" menar hon att det det ljusa i kärleken kommer inte, för att kärleken blivit alltför skadat och brustet.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ett väldigt bra svar! Både djupt och reflekterande.

   Radera
 8. Dikten som hon sjunger handlar om kärlek. Handlar om brist, det händer när man saknar någon eller älskar/dör.

  jinan

  SvaraRadera
 9. dikten handlar om olycklig kärlek, hon känner sig inte lycklig

  SvaraRadera
 10. Hennes dikt handlar som jag tolkar det om rädsla, rädsla för att älska någon som skulle kunna lämna dig, som skulle kunna såra dig och skada dig. Det handlar om kärlek i största allmänhet och ingen specifik.

  SvaraRadera
 11. Hennes dikt handlar om kärleken som den är i våran vardag.

  Jag har uppfattat hennes metaforer som tex. "Visst gör det ont när knoppar brister" betyder att det gör ont att avsluta ett förhållande och "Varför skulle annars våren tveka?, Varför skulle all vår heta längtan" som betyder ungefär vår är kärlek och att den ibland tvekar men våren (kärleken) är det alla längtar efter.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Den tolkning hålller jag med om!!
   -Svårigheten att lämna det inslutna trygga och spricka ut mot det okännda..

   Radera
 12. Jag tolkar att hennes dikt handlar om olycklig kärlek. Jag tror dikten handlar om ett förhållande som tagit slut. Hon använder bland annat metaforerna: "Ja, visst gör det ont när knopparna brister", "Varför skulle annars våren tveka", " Ja, nog är det svårt när droppar faller" med mera.

  Jag tror att dessa metaforer betyder att hennes kärlek brast och att det var väldigt jobbigt under en längre period eftersom hon hela väntade på glädje i sitt liv vilket vi kan finna i metaforen: "Varför skulle annars våren tveka."

  Men i slutet av dikten menar hon på att det kanske var till det bästa att förhållandet tog slut.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Bra gjort Samuel, bra formulerat och du fick med metaforerna bra också. Fantastisk tolkning av denna dikt.

   Radera
 13. Hennes dikt handlar om ett avslutat förhållande.
  Hon kallar uppbrottet för en knopp som brister och en droppe som faller. Hon menar att det gör ont att lämna någon, men att det trots allt kanske är till det bästa, då det ändå blir bra när knoppen har brustit ut till en blomma. Man kan klänga sig kvar som droppen vid grenen, men tillslut så faller man, dvs det tar slut, så det är bäst att vara stark och släppa taget.
  Hon avslutar med att förklara att det oftast blir bra ändå, att rädslan inte ska hålla en kvar.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Mycket bra, Jonas. Du visar på en poetisk förmåga utan dess like. Bra redovisning utav vad metaforerna kan betyda!

   Radera
  2. Jag tycker du har tolkat dikten väldigt bra. Du hat tagit några ord från texten och sedan förklarat hur du tolkar dom.

   Radera
 14. Hennes dikt handlar om kärlek. När hon i början sjunger "det gör ont när knoppar brister" det tolkar jag som att kärlek är inte alltid enkelt och den behöver inte vara för alltid. Kärlek är också något man kan längta till som t.ex när hon sjunger om våren.

  SvaraRadera
 15. Dikten hon sjunger handlar om kärlek, som i detta fallet är nära att brista eller har brustit. Hon drar likhet med våren och säger bland annat att "visst gör det ont när knoppar brister, varför skulle annars våren tveka?". Jag uppfattar dikten som sorglig, kanske mest för att sången är framförd på ett sådant sätt men också för att texten fokuserar på sådant som är negativt med kärlek.

  SvaraRadera
 16. Daniella Bengtsson13 januari 2012 11:57

  Jag tolkar dikten som att dikten handlar om hur man blir kär, men inte vågar ta nästa steg. Att man inte vågar bli förälskad för att man inte vill riskera att bli sårad.

  SvaraRadera
 17. Dikten handlar om kärlek, jag tror hon vill bli kär men hon vågar inte bli kär för hon är rädd att hon ska bli sårad.

  SvaraRadera
 18. Jag tolkar dikten som en olycklig dikt men ändå kärleksfull. Hon vågar inte riktigt älska honom eftersom han kan lämna henne. Hennes kärlek brister på våren "Visst gör det ont när knoppar brister"

  SvaraRadera
 19. Dikten handlar om att hur man blir kär men hon vågar riktigt inte bli kär för att hon är rädd och rädd för att bli sårad

  SvaraRadera
 20. dikten/sången handlar om en längtat efter någon.
  något gör ont i henne, någon kärlek som gör ont. En förbjuden kärlek kanske? Hon har både svårt att stanna och falla, även svårt för att bli kär och fast.

  SvaraRadera
 21. Jag tror dikten handlar om hennes misslyckade liv, då ingen älskar henne och hon är helt ensam.
  Hon ser väldigt ledsen ut och man blir själv deppig av hennes röst.
  // Albin Elshani

  SvaraRadera
 22. Dikten handlar om olycklig kärlek, hon har blivit sårad "knoppar som brister" och det är svårt när man älskar någon som inte älskar en tillbaka. Man håller sig kvar fast i den personen även fast man borde släppa taget.
  När man har blivit sårad är det svårt att gå vidare och sluta att känna olycka och se saker på den ljusa sidan

  SvaraRadera
 23. hennes dikt handlar om att hennes liv är ensamt och att hon är olycklig// Oliver Elvingsson, David Falkenström

  SvaraRadera
 24. Dikten som hon framför som en låt handlar om kärlek. Hon kanske är eller var i ett förhållande men vågade inte ta ett steg framåt och börjar tveka. Eller så har hon varit i ett förhållande som avslutades dåligt som gjorde att hon inte vågade blir kär igen för hon vill inte "brista" igen. Kärlek kan vara underbart men samtidigt när någon sviker en så gör det väldigt ont!

  SvaraRadera
 25. Den handar inte om våren, för de sa du själv att den inte gör ;)
  Dikten handlar om kärlek och om hur besviken man kan bli när någon tex. helt plötsligt säger att den älskar någon annan och inte en själv. Att man har en tillit till denna personen och sen sviker den en på ett eller annat vis.

  SvaraRadera
 26. Gunel. . .


  låten handlar om en olycklig kärlek. hon väntar på sin kärlek och önskar att han ska komma. de behöver inte prata någonting, hon behöver bara honom. hon känner sig helt ensam och helt borta utan honom. men till slut skiljer de sig.
  hon förmedlar att ibland behöver man inte ens prata för att skilja sig. man känner ändå slutet.

  SvaraRadera
 27. När hon sjunger om att det gör ont när knoppar brister då tolkar jag det som att det gör ont när kärleken försvinner. Hon har nog blivit sårad och försöker få fram sina mörka känslor i låten. Låten handlar om mörka, dystra saker. Det finns inget positivt i det hon sjunger och berättar. Hon tycker nog illa om kärleken, att kärleken är komplicerad, att man kan bli sårad på alla möjliga sett när det handlar om kärlek, och att man kanske ska akta sig för kärleken.

  /HAURIN

  SvaraRadera
 28. Dikten handlar om att hon är olyckligt kär. Hon älskar honom men han har lämnat henne. //Amal Farah

  SvaraRadera
 29. Panithan
  Dikten handlar om brist på kärleken. När hon förlorar sin kärlek.hur ont det gjorde när allting faller ner.

  SvaraRadera
 30. Dikten handlar om hennes kärlek. Hon är rädd för sin kärlek. Det gör ont att älska någon.

  SvaraRadera
 31. Jag uppfattar dikten som sorglig, kanske mest för att sången är framförd på ett sådant sätt men också för att texten fokuserar på sådant som är negativt med kärlek.

  SvaraRadera
 32. Dikten handlar om förlorad kärlek. Det är tufft att förlora någon..det brister..

  SvaraRadera
 33. Hon vill säga ut att det gör så ont när kärleken inte finns längre och bara försvinner!

  SvaraRadera
 34. Jag tror att dikten handlar om att hon har förlorat sin kärlek pga att denne har lämnat henne eller dött, eftersom hon säger "Ja viss gör det ont när knoppar brister". Hon är rädd för kärleken och kan inte glömma bort personen och hon känner hur ont det gjorde när det var slut.
  I slutet av dikten berättar hon att kärleken kan göra ont och vara olycklig. Men det är något som man inte kan hjälpa. Man måste glömma och gå vidare, det är en sådan värld vi lever i. "Känner en sekund sin största trygghet, vilar i den tillit som skapar världen".

  // Dandan

  SvaraRadera
 35. Jag tolkar dikten som att den handlar om svårigheten att vara ungdom, att gå från barn till vuxen. "Ja visst gör det ont när knoppar brister, varför skulle annars våren tveka" tolkar jag som: "Ja visst är det svårt att växa upp, varför skulle annars tonåren vara så jobbig". Andra versen speglar också just det här. Man vill vara barn för att slippa problemen - hänga kvar, men det drar och man måste växa upp. Man vill ju ändå också bli vuxen för att få ungdomen överstökad, man vill på ett sätt också falla. I den sista versen står det att knopparna "glömmer att det oroade sig för färden". Färden är alltså "uppväxandet". Den sista versen avrundar också hela dikten på ett snyggt sätt och berättar att det ändå är okej att växa upp tillslut. Kanske började hon skriva på dikten som ung och skrev klart den som gammal?

  SvaraRadera