tisdag 6 november 2012

Skräckromantik, modern skräck och vampyrer


Skräckromantiken är en litterär genre som uppkom under epoken romantiken. Det är en vidareutveckling av 1700-talets gotiska roman. Utmärkande drag är att författarna kombinerar skräck, fantasi, äventyr mystik och exotism. Skräcklitteratur kan ibland innehålla sciencefiction eller fantasy. Det är svårt att dra gränser i litteratur. Teoretiker och litteraturvetare försöker göra det och ta ut vad som är specifika drag för en viss tid/epok och en viss genre/texttyp, men ofta handlar det om tolkning och ett verk kan diskuteras utifrån flera genrer och influenser.

Typiskt för 1700-talets och 1800 talets tidiga skräckromantiska, gotiska litteratur, så kommer en ung oskyldig flicka till ett stort otäckt slott. Där väljer hon, eller blir tvingad till att stanna. I slottet sker övernaturliga och obegripliga saker. Kvinnan måste lösa mysteriet med slottet eller dess ägare. Vanliga inslag är saker som kan förflyttas mellan väggar och fönster, portar till andra världar i form av fönster, gångar eller speglar. 

Det finns en engelsk tidskrift som specialiserar sig på populärkultur inom skräck, fantasy och science fiction. Länk finner ni här:


En som har forskat kring varför vi fascineras av vampyrberättelser är litteraturvetaren Anna Höglund. Hon tror att vi fascineras för att vi i viss mån kan finna identifikation och distans. Hon tar upp hur vampyren har kunnat framföra tidens politiska åsikter och varför vampyren har skildrats olika i tid och rum. Vampyren förändras från motbjudande, till den attraktive adelsmannen, till Dracula och til nutidens flera mänskliga ”snälla” vampyrer som Edward Cullen i Twilight. Om ni vill läsa avhandlingen från 2009 så är titeln ”Vampyrer. En kulturhistorisk studie av den västerländska vampyrberättelsen från 1700-talet till 2000-talet.

Maria Franck skriver i 1 numret av Svenskläraren 2011 om den vampyrboom som uppstått där hon tar upp fenomenet. Hennes diskussion utgår från olika verk och handlar delvis om vår fascination och delvis varför somliga skäms för att erkänna denna. Artikeln går under titeln Vampyrberättelsens misskända arv om ni vill läsa vidare.

En föregångare till våra moderna vampyrberättelser är Bram Stokers verk Dracula från 1897. Maria Ulfgard som har skrivit en analys av flickors lustläsning talar om kombinationen gotik, skola, ifrågasättande och medmänsklighet gör att vampyrberättelserna tilltalar oss. Maria Ulfgard hävdar även att Twilightserien bygger på olika klassiker från romantiken som Jane Austens Stolthet och fördom, Emily Brontës Svindlande höjder och Shakespeares Romeo och Julia. För vidare läsning se Maria Ulfgard För att bli kvinna -och av lust: en studie i tonårsflickors läsning från 2002.

Varför tar vi upp detta nu i november 2012? Vi har precis kommit tillbaka efter höstlov. Ni har avslutat era medeltidsnoveller och den 14 november i år har den nya Twilightfilmen premiär. Jag tycker att det är häftigt att gammal gotisk skräckromantisk litteratur har inspirerat så många nutida författare. Det som skrevs för 200 år sedan och fortfarande är aktuellt är kvalitet. Det har skrivits mycket dåligt också, men det är sedan länge bortglömt. 

Läs vidare:

 • Anne Rice har skrivit serien om The Vampire Cronicles/ Vampyrkrönikan (En vampyrs bekännelse/Interwiew with the Vampire) från 1976 är den första boken. Denna bok har också filmatiserats. I huvudrollerna är Christian Slater, Brad Pitt, Tom Cruise, Stephen Rea och Antonio Banderas. Boken är skriven 1976 och filmatiseringen är från 1994.

trailer på filmen finner ni här: • Den författare och de böcker som har inspirerat till serien True Blood är Charlaine Harris bokserie Southern Vampire mysteries som inleds med boken Dead until Dark från 2001. Boken handlar om vampyrer som lever sida vid sida av människor i en småstad. En servitris är tillsammans med en av vampyrerna. Hon betraktar dem och funderar över hur det är att vara ”normal” människa. Huvudpersoner i serien spelas av Anna Paquin, Stephen Moyer och Alexander Skarsgård. Tv-serien är från 2008.

Trailer på serien finner ni här:


 • Richard Mathesons bok I am Legend/ Varulvarnas natt från 1954 har filmatiserats tre gånger varav den senaste filmen är från 2007 med Will Smith i huvudrollen. Filmen handlar om en man som undgått att ha blivit smittad av ett virus som har drabbat mänskligheten. Staden har dessutom blivit invaderad av vampyrer och zombier.

Trailer på filmen hittar ni här:


 • För att ta upp ett svenskt exempel så slog John Ajvide Lindqvist igenom 2004 med romanen Låt den rätte komma in som filmatiserades 2008. Boken utspelar sig i Blackeberg.

Trailer:


 • En aktuell film som har premiär i Sverige den 14 november 2012 är femte delen av The Twilight saga. Den femte delen heter Breaking dawn del 2 och är baserad på Stephenie Meyers bok Så länge vi båda andas från 2009.

Trailer:


 • Stephen King är känd för många böcker. Framförallt för boken ”Lida”. Detta verk handlar visserligen inte om vampyrer, men det har många genrespecifika drag som ensamma hus, att inte komma ut, att vara fast med en galen person etc. Denna bok kanske ni tycker är värt att läsa. Boken handlar om en galen kvinna Annie som fascineras av författaren Paul Sheldon. När Paul blir påkörd tar Annie med honom hem. När Annie har Paul i sitt hem läser hon hans manus om en kvinna vid namn Lida. Annie blir arg för att Lida dör. Hon tvingar författaren Paul att stanna kvar i hennes hus tills han har skrivit om manuset. Annie som förutom att hon är psykiskt sjuk är före detta sjuksköterska har dödat sina patienter, exmän och även den polis som kommer och frågar efter Paul. Paul upplever sig fast. Hur kommer detta att sluta?
  En bok som Stephen King har skrivit som däremot handlar om vampyrer är Staden som försvann. Denna bok har filmatiserats två gånger. I den senaste från 2004 med Rob Low, Donald Sutherland, Dan Byrd och Samantha Mathis i huvudrollerna. Boken handlar om den unge författaren som återvänder till hans hemstad. Ett hus är åter i fokus (Marstenshuset). Författaren tror att huset kan ha att göra med de konstiga saker som sker i stan. Misstankar om vampyrer ökar. Hur kommer det att sluta?

Trailer på filmen finner ni här:


Tidigare litteratur (Låna gärna på biblioteket! Ni kan också be bibliotekarien att tipsa om fler böcker):

 • Horace Walpole The Castle of Otranto
 • Ann Radcliffe The Castle of Athlin and Dunbayne
 • E T A Hoffman Sandmannen
 • Edgar Allan Poe Huset Ushers undergång
 • Mary Shelley Frankenstein
 • Charlotte Brontë Jane Eyre
 • Victor Hugo Ringaren i Notre Dame

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar