söndag 7 oktober 2012

Dante och den Gudomliga Komedin

Har myterna någon relevans idag? Hur lever de kvar? Vad finns det för spår i litteratur och filmer?

En medeltida författare var Dante. Ett av hans verk var Den Gudomliga komedin. Detta verk skrevs på 1300- talet.

Verket är uppdelat i Inferno (helvetet), Purgatorio (skärselden) samt Paradiso (paradiset). Dante har hämtat sin inspiration från Bibeln, de sju dödssynderna, de tio budorden, det medeltida samhället och från antika författare som Aristoteles, gamla legender, tankesätt och från dåtida politiskt rådande normer.

Bild på Dantes helvetestratt och filmklipp från Dantes inferno hittar ni här i bloggen under "Medeltida myter" publicerat 25 september 2012.

Vad säger myten? Mellan jord och helvete ligger "Vestibulen". I denna hamnar enligt myten de likgiltiga. I helvetestratten rankas och bestraffas de odöpta, de som inte är kristna, de vällustiga som är sexuellt utsvävande, de som frossar och äter för mycket, de som är giriga och slösar, de som är vredsinta, arga och tröga, de som är kättare och tror på en annan Gud än "den rätta", de som mördar, rövar, tar ut höga räntor, säljer sexuella tjänster, spår, trollar, är falska, förfalskar eller är förrädare. Efter helvetet kommer skärseldsberget där de sju dödssynderna bestraffas. Dessa är: Högmod (storhetsvansinne, fåfänga), girighet, vällust (otukt, begär, sexuell utsvävning), avund, frosseri, vrede (ilska, hämnd) och lättja (likgiltighet).

Så vad är det för moral som förmedlas? Vilka är tabuna och dygderna? Tabuna är sexualitet, frosseri, lättja, girighet, mord, otrohet, avundsjuka, att tro på mer än en Gud, att vara arg, att hämnas, att vara dum, stjäla, prata skit, vara oärlig, trolleri, häxeri, förfalskningar och förräderi. Dygderna är ödmjukhet, generösitet, kyskhet, medmänsklighet, avhållsamhet, tålamod, flit, tro, hopp, kärlek, omdöme, rättvisa, måttfullhet och styrka. Vad tycker ni är bra tabun eller dygder? Skall vi ha tabun och dygder? Var det rätt som Dante dömde? Är det rätt att döma överhuvudtaget? Om ni tittar på dödssynderna eller helvetestratten och vilka "brott" som presenteras. Vad skulle ni kalla ett brott idag? Hur har vårt samhälle förändrats mot det medeltida kristna samhället?

Dantes verk har varit inspiration för moderna författare som James Joyce, T.S Eliot och William Blake. Verket har tolkats och omarbetats i Tage Danielssons svenska film från 1997  "Mannen som slutade röka. " I "Seven" en amerikansk film från 1995 väljer en seriemördare sina offer efter de sju dödssynderna.

Filmklipp "Mannen som slutade röka"Filmklipp "Seven" För vidare info se Dante Alighiero "Den Gudomliga komedin", era läroböcker, antologier och nätet. Sökord: Dante, Den gudomliga komedin, De sju dödssynderna, dygder, de tio budorden, helvetestratt. Ni kan också titta på URs film hej litteraturen- Medeltiden.


3 kommentarer:

  1. skrämmande att man mördades på grund av dessa synder som inte ens är synder idag.

    SvaraRadera
  2. verkar myckeet spännande!!

    SvaraRadera
  3. De känns som att man måste vara på ett visst sätt för att få leva, är man olika så dör man.

    SvaraRadera