torsdag 4 oktober 2012

Eleverna berättar om myter och sanningar

Eleverna fick som uppgift att berätta om sina myter. Det kunde vara något som tillhör deras religion. Det kunde vara från deras hemländer. Det kunde vara moderna myter eller skrock. De flesta hade flera idéer. Diskussionerna i klassrummet har handlat om vad en myt är och vems myt som är sanning/går att bevisa och vems myt som är påhittad. Är något en myt för att människan inte har lyckats bevisa det? Vi har också kommit fram till att sanningarna för oss är okej att ha, men att alla inte kommer se allt vi tror på som sant. Vi har också kommit fram till att alla av oss tror på något, oavsett vilka av oss som kallar oss ateister eller troende.

Så vad har elevernas myter handlat om? De har berättat om Thor, om spindelmannen, om Flight 19 under andra världskriget, om Bermudatriangeln, om Akilles, om trojanska hästen, om karma, om Brahma, om Nirvana, om liknande förhållningsregler till livet som de som kristendom och islam förmedlar, om jordens undergång och om grekiska gudar.

Andra elever har berättat om myten att "om man delar en mask i två, blir det två nya maskar", faktiskt är en myt. Den ena dör och den andra växer ut och blir en hel mask igen. Om man inte delar den på fel ställe... :) Det är enligt eleverna också en myt att möss gillar ost. Det är en myt att tjurar blir aggressiva om de ser rött. De skall tydligen vara färgblinda?

Andra myter eller skrockberättelser har handlat om att om man biter på naglarna så får man horn. Om man dricker kaffe så får man mustasch. I flera länder har det varit skrock att om en svart katt går förbi så skall man spotta flera gånger. I något land fick man inte gå över en person, för då skulle denna person inte växa mer. Man fick inte växla en femhundralapp för då tar den slut. Man får inte öppna ett paraply inomhus för då får man otur. Man får inte gråta på söndagar för då rasar huset.

Vi har diskuterat varför dessa myter och skrockberättelser uppstått och kommit fram till att myterna kan vara sanning eftersom många tror på dem, men att det är lättare att tro på sina "egna". Att skrockberättelserna ofta handlar om något som barns föräldrar har velat att barn skall undvika.







Vilka myter tror du på?

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar