tisdag 25 september 2012

Medeltida myter


På medeltiden var kyrkan, myter och tron på andliga saker mycket stark. I Sverige hade vi först tron på nordiska gudar, sedan katolicismen och sedan blev protestantismen statstro, men människor trodde fortfarande också på de nordiska asagudarna som Thor, Oden, Freja och Balder. Det fanns myter och de som trodde på älvar och sagoväsen som troll och tomtar. Myter kunde uppstå kring riddare eller personer som gjort sig ett namn som Drottning Kristina, Ivanhoe, Helena af Bingen och Robin Hood. Nostradamus en man som bland annat var läkare förutspådde flera saker och hans profetior har anhängare än idag. Det fanns folk som trodde på häxor, andra personer förstorade prästernas makt, eller hade en övertro på en övermäktig kung. Författaren Dante skrev om dödssynder och antika människor som gjorde rätt och fel. Kristna trodde på himmel, helvete, skärselden och andra på naturläkemedel.

Om någon frågade svarade de flesta att de bara trodde på den kristna Guden. Om man trodde på något annat kunde man bli kallad hädare och i värsta fall dödas. Kvinnor som inte trodde på Gud och som kunde en del om hur kroppen fungerade kunde bli anklagade för trollkonster och häxeri. Det har funnits många myter om jordens undergång. Allt från Ragnarök till Nostradamus profetior att jorden skall gå under 2012. Författaren Dante listade de brott och dödssynder som människan gör sig skyldig till. Människor var livrädda för att göra fel och livrädda för att dömas.

Fortfarande visste personerna inte vad de skulle tro vara sanning eller tro vara myt. Varför hade myterna uppkommit? Varför är vissa skapelsemyter lika varandra? Är det en osanning bara för att vi inte vetenskapligt kan bevisa det? Vad tror du?

Ett klipp om en av de nordiska gudarna:
Thor:


Ett klipp om Ymer och de första jättarna:
 Elevarbete om häxor:

Keynote om det nordiska fenomenet Ragnarök:Några klipp om Kungar, Karl XI, Descartes, Drottning Kristina,  Ivanhoe och andra mytomspunna personer:
Bild på helvetestratten:
Håller du med Dantes etik och moral, synder och dödssynder eller hur skulle du ranka? Är det rätt att döma? Behöver vi lagar? Vad är rätt och vad är fel? Finns det en gråzon?


Och av alla skapelsemyter, varför påminner de om varandra? Varför har vi flera? Varför har de uppkommit? Här är ett elevarbete om Japans skapelsemyt:


Tror du att jorden skall gå under? Här följer ett klipp på Nostradamus undergångsteori:


Vad tror du på?

1 kommentar: