Vi jobbar vidare med låttexten och budskapet. Vi har pratat om rasism och hur vi skall bemöta det. Vi har pratat om vad vi tror att rasism betyder. Vi har lyssnat på en låt, tolkat budskapet och spridit budskapet vidare. Vi har jobbat med uttal och textförståelse.
Vi inleder dagen med att kolla på Lilla Aktuellt och diskutera vad det är vi ser. Vi skriver upp ord och begrepp på tavlan. http://www.svt.se/barnkanalen/lilla-aktuellt/ Vi pratar om EU och Valet på söndag. Vi gör ett självtest på nätet gemensamt via smartboarden. Alla elever får rösta i sakfrågor. De svar som flest håller med om kryssar vi i, i testet. (Elever som vill göra testet själva, gör det.) http://www.svt.se/nyheter/val2014/guide/kompass/svt/
Vi återkopplar till Polisens besök i måndags, tidigare lektioner om Lag och rätt och vad vi har förstått. Vi har en frågesportstävling genom Kahoot. http://goo.gl/qYPLXA
Efter frågesporten ser vi vad vi behöver träna mer på. Vi går igenom svåra ord och begrepp till ämnesområdet på svenska, somaliska och arabiska.
Vet ni att ni kan lyssna på musik och samtidigt utveckla ert språk, er självkänsla och min kännedom om det som betyder något för er.
Välj två låtar!
Låt 1:
För att lära dig svenska:
Välj en svensk låt som säger något om dig eller som du tycker är bra.
Lyssna på låten.
Öva på uttal.
Läs texten.
Förstå texten.
Öva på att berätta vilken låt du valt,
varför du har valt låten,
och vad låten handlar om.
Låt 2:
För att visa vem du är och öka din självkänsla:
Välj en låt på valfritt språk som betyder något för dig.
Lyssna på låten.
Vad handlar låten om?
Varför tycker du om låten?
Berätta för oss vilken låt du har valt,
vad låten heter,
vem som sjunger den,
och vad den handlar om.
Bedömning:
Berätta vad låtarna handlar om i en film eller ljudinspelning.
Dela din film i facebook-gruppen, eller i Unikum.
Vi kommer att spela upp era låtar och filmer och diskutera vad vi har lärt oss.
Vi kan också sammanställa våra låtar i ett blogginlägg eller i en spotifylista så har vi ett minne som säger något om FBG- VT 2014. :)
Om du inte känner till några svenska låtar så länkar jag här till två från tidigare blogginlägg. (Då kan ni också se vad andra elever har tyckt om låtarna. Elever har svarat i kommentarer till dessa blogginlägg):
Ni kan också hitta ovanstående låtar fast med svensk text om ni söker på youtube. Både Melissa Horn och Timbuktu har gjort flera bra låtar. Om ni inte gillar de låtar som jag länkat till så kan ni söka efter egna på youtube, i spotify, eller så kan jag hjälpa er i klassrummet eller via facebook-gruppen. Ni kan också skriva era frågor eller önskemål som kommentar i bloggen, så kan jag hjälpa er här.
Om ni vill hitta texter till svenska och engelska låtar så hittar ni det på:
Har ni någon länk till en sida med låttexter på arabiska och somaliska så dela gärna med er av länkar.
Tipsa gärna i kommentarer! :)
Tack! :)
Lägger in några youtube-klipp så att ni har något att utgå ifrån ifall ni aldrig hört talas om några svenska artister, eller vill hitta nya att inspireras av:
En svensk låt som jag tycker mycket om är Finns det någon annan nu? av Anna Hertzman och Perikles. De sjunger på skånska. :)
En annan låt av Anna Hertzman är Om jag förlorar dig nu:
Agnes Carlsson tolkar Lill Lindfors låt "En sån karl!"
Agnes är mer känd för att sjunga på engelska:
Jimmy Jansson har gjort en låt som heter Gomorron världen! (Korrekt stavning Godmorgon världen).
Peter Lemarc från Trollhättan sjunger bland annat Det är så gott att må gott igen:
Per Gessle är känd för sina spelningar med Roxette och med Gyllene tider. Han har också en solokarriär. En av Per Gessles svenska låtar är Jag tycker om när du tar på mig:
Amanda Fondell svensk artist, men sjunger på engelska har bland annat gjort låten All this way:
Lars Winnerbäck har gjort en låt som gör att jag alltid tänker på min yngsta syster. Hon spelade denna för mig innan hon skulle åka till London. Jag minns alla våra samtal och saknaden när hon bodde i England. Varje gång denna låt spelas tänker jag på syster. :
Det är ju ingen bra svensk musik-lista om jag inte har med Kent Utan dina andetag:
Magnus Weideskog har gjort låten Lämna honom nu:
Sonja Alden är min favorit. Denna låt tillägnar jag min pappa... För att du finns:
Maskinen har gjort en låt Krossa alla fönster:
Avslutar med fina skånska Linus Svenning som sjunger denna fina låt, Bröder:
Om ni vill tipsa om andra svenska låtar så tipsa gärna i kommentarer! :)
Vi har jobbat mycket med läsinlärning, avkodning, ASL och att utveckla elevernas lär- och lässtrategier.
Ett av våra projekt utgick från Christina Herrströms bok Tusen gånger starkare. Jag och Linda Håkansson gjorde detta projekt tillsammans med våra studiehandledare som talar elevernas modersmål. Vi läste texten tillsammans och diskuterade textens innehåll på svenska, engelska och somaliska. Vi ställde frågor till texten. Vi gissade vad vi trodde skulle hända längre fram i texten. Vi ritade bilder till det vi läst och hört. Vi gjorde gemensamma ordlistor på svenska, engelska, somaliska och arabiska. Vi tittade på filmen för att få en djupare förståelse av det vi läst. Vi diskuterade hur boken och filmen skilde sig åt. Vi diskuterade hur det fungerar i grupper, på vår skola, i vår klass och tillsammans med andra klasser. Vi jobbade med självkänsla, likabehandling och grammatik. Vi pratade om miljö, personbeskrivningar, handling och berättarteknik. Eleverna fick berätta egna berättelser och skriva egna sagor. Några elever har också gjort film.
Här ser ni hur vi sammanställt ordlistor på svenska, engelska, arabiska och somaliska utifrån de ord som vi har stött på i texten:
Förutom att jobba med ord fick eleverna olika diskussionsuppgifter, skrivuppgifter och skapa-uppgifter i anknytning till vad vi läst:
Vi har också ett annat läsprojekt igång som riktar sig åt de elever som behöver extra hjälp att knäcka läskoden. Linda Håkansson och en av våra studiehandledare har påbörjat detta arbete och jag kommer att göra detta med åttorna. En av våra studiehandledare har översatt planeringen till somaliska. Ni hittar även denna planering i Skolbanken. Se länk ovan och bild nedan:
Eleverna kommer att få arbeta med ord, avstavning, uttal, bokstavsljud, memory etc och vi kommer att ta del av en del appar där eleverna kan träna boksstavsljud och att knäcka läskoden. Vi använder en metod som heter 7-stegsmetoden av Maj J Örtendal.
Om ni vill läsa en inspirerande blogg om hur andra skolor jobbar med läsning så vill jag rekommendera denna blogg: http://navetssprakklass.wordpress.com/
Vi har jobbat med ett tema ett tag som vi kallat "Mitt Trollhättan". Eleverna har på olika sätt i svenska, SO och matte fått jobba utifrån platser som vi har besökt.
Vi har en facebookgrupp där vi lägger in elevernas uppgifter.
Eleverna lär av varandra och skriver tillsammans i kommentarer.
Vi utvärderar och ger respons på vad vi har lärt oss.
Vi har skapat en sida på Facebook specifikt för just detta tema. (Mitt Trollhättan)
Idag har vi varit i Öresjö och tränat på förmågan att samarbeta.