tisdag 24 april 2018

Litteraturhistoria- Moa Martinsson, Vilhelm Moberg, Selma Lagerlöf och Hjalmar Söderberg

Idag tittade vi på UR:filmen: https://urskola.se/Produkter/161227-Hej-litteraturen-Den-svenska-arbetarlitteraturen

De berättade om Moa Martinsson och Vilhelm Moberg. Moa Martinsson har bland annat skrivit "Mor gifter sig" om sin alkoholiserade man, om ensamstående mammor och om hur en förlossning är i verkligheten.

Filmatiseringar av Moa Martinssons böcker:

https://www.oppetarkiv.se/video/3019022/mor-gifter-sig-avsnitt-1-av-7

Vilhelm Moberg skrev en serie på fyra böcker om "Utvandrarna" Karl- Oskar och Kristina som utvandrade från Småland till Nordamerika, Minnesota. Musikalen "Kristina från Duvemåla" inspireras av dessa böcker. Människor i Sverige var fattiga, trötta på kyrkan, trötta på klassamhället och ville finna lyckan i Amerika. Det var svårare än de trodde. Vissa av er och många av era föräldrar vet hur det är att flytta till ett nytt land, att börja om, att försöka lyckas när man inte kan språket. Så var det för svenskar förr och det kanske kan bli så igen? Det är därför viktigt att vi bryr oss om varandra och visar solidaritet.

Filmad dramatisering av Vilhelm Mobergs Utvandrarna:

https://www.svtplay.se/utvandrarna

Ni kan också titta på UR:filmen: https://urskola.se/Produkter/161226-Hej-litteraturen-Min-plats-pa-jorden om Selma Lagerlöf och Hjalmar Söderberg. Dessa två författare är raka motsatsen till arbetarklassförfattarna. De hade det lite bättre ställt. Selma Lagerlöf föddes i Värmland och skrev bland annat "Gösta Berglings saga" och "Nils Holgerssons underbara resa genom Sverige" som på den tiden fungerade lite som en geografibok över Sverige och visade mycket om Skåne. Selma Lagerlöf var den första kvinnan som fick Nobelpriset i Litteratur.

Filmatiseringar av Selma Lagerlöfs böcker:

https://www.oppetarkiv.se/video/2011022/gosta-berlings-saga-avsnitt-1-av-6

https://www.oppetarkiv.se/video/1668203/kejsarn-av-portugallien-avsnitt-1-av-3

Hjalmar Söderberg har bland annat skrivit "Doktor Glas" som är en av mina favoritböcker. Han är född i Stockholm, men flyttade till Skåne, Kristianstad. Han har också bott i Mölle och i Köpenhamn.

Filmatiseringar av Hjalmar Söderbergs böcker:

 https://www.svd.se/fem-klassiska-hjalmar-soderberg-filmer#sida-2

https://www.gd.se/noje/film/hjalmar-soderbergs-klassiker-far-nytt-liv-i-pernilla-augusts-filmatisering

Uppgifter till böckerna, författarna och litteraturhistorian kommer att läggas i era classroom. Ni kan förbereda er genom att titta på filmerna hemma. Skriv upp alla ord ni inte förstår. Sök information på wikipedia. Skriv läsanteckningar. Översätt svåra ord till era modersmål. låna böckerna på biblioteket. Kolla på filmatiseringar av böckerna. När vi har genomgång kan ni fylla på med era förkunskaper och det som ni har läst på och valt att fokusera på. Därefter kan vi ha litteraturprat, bokprat och diskussioner i grupper. I FBK kör vi en anpassad variant på arabiska och svenska. Vi kommer också att titta på litteratur från era hemländer.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar