onsdag 25 oktober 2017

Drömmar, surrealism och önskan om att skapa en bättre värld

Idag har jag vikarierat i bild. Bildläraren håller på med Surrealismen och eleverna skall göra ett surrealistiskt collage genom att klippa och klistra med bilder och sätta ihop ett bildverk under rubriken “Ett bättre liv”. Några kända bildkonstnärer är Salvador Dali, Frida Kahlo och Greta Knutson- Tzara. Titta på google- bilder för mer inspiration. Här är två exempel som jag valt ut:

Bildresultat för salvador dali paintings elephants Bildresultat för salvador dali paintings elephants

Svåra ord och begrepp:

Svenska
Modersmål
andligt

övernaturligt

omedvetet

psykoanalys

politiskt budskap

ockultism

exotism

kollektivt skapande

slumpen

urban (stad) (street-art)

logik

surrealism

dröm


Surrealismen handlar om när det logiska möter det omedvetna. När verkligheten möter drömmarna. När något går ihop och sammansmälter med något som absolut inte passar ihop. Tänk er att tankarna från upplysningen sammanfaller med romantiken, naturen och känslorna. Många av surrealisterna ville som författarna och filosoferna att påverka det politiska klimatet och reagera på saker som är fel. Surrealism kan också handla om ockultism, exotism, kollektivt skapande och collageteknik. Ibland är konsten inte heller planerad, utan konstnärerna har hängett sig mycket till slumpen. Tänk att du lyssnar på musik, får en känsla och låter målandet, tankarna och konstverket växa fram “av sig själv”. Om du skulle vakna en morgon och rita ner en dröm så som du kommer ihåg den, hur ser din drömsekvens ut då? Vad är skillnaden mellan galenskap och intelligens? Vad är skillnaden mellan verklighet och omedvetenhet? Vad är surrealism?

André Breton definierade 1924 surrealismen som:

Ren psykisk automatism genom vilken man i tal, skrift eller på annat sätt avser att uttrycka tankens verkliga funktion. En tankens diktamen befriad från varje förnuftsmässig kontroll och från varje estetisk eller moralisk beräkning.

En annan tänkare Comte de Lautreamont sa såhär:

Skönt är det oväntade mötet mellan en symaskin och ett paraply på ett operationsbord.Detta är ett citat av Marcel Duchamp:

En konstnär kan använda sig av allt – en plump, en linje, den mest konventionella eller okonventionella symbol – för att säga vad han vill ha sagt.
Inga kommentarer:

Skicka en kommentar